Proč koupit med přímo u včelaře? 🍯

V supermarketech prodávaný med je často směs medů ze zemí, jako je Čína, Brazílie, Ukrajina, Vietnam či zemí EU. Vše je pěkně promícháno a zabaleno tak, aby to ladilo oku zákazníka. Med patří k potravinám, které jsou často falšovány. Do medu bývá přidáván škrob, cukr, sirupy či dokonce barviva. Často bývá přehříván, aby zůstal tekutý. Směs ze zemí EU nebo ze zemí mimo EU může obsahovat zbytky po veterinárním ošetření včelstev, antibiotika nebo látky vznikající při kvašení cukrů. Med si kupte raději u menších včelařů, které znáte osobně. Podpoříte lokální produkt a ušetříte své zdraví.

Med mi zkrystalizoval a vypadá jak krystalky cukru je to normální?

Med v závislosti na druhu a složení dříve nebo později zkrystalizuje – je to jeho přirozená vlastnost. Záleží na vzájemném poměru jednoduchých cukrů, které med obsahuje. Krystalizace medu je určitou známkou a zárukou pravosti, neboť dokazuje, že se nejedná např. roztok sirupů s přídavkem karamelu. Jde o změnu z fyzikálního, nikoliv z chemického hlediska a tato změna je vratná. Stačí med mírně zahřát ve vodní lázni o teplotě max. 40 °C, aby nedošlo k znehodnocení cenných látek, které med obsahuje.

Glykemický index medu

Pro diabetiky je zajímavější především med akátový, který má nižší glykemický index než medy ostatní. Internetové zdroje uvádí glykemický index okolo 32-34. Ve srovnání s cukrem je tedy glykemický index poloviční.

Vidím ve sklenici medu tmavou tečku. Co je to?

Pylová zrna z máku jsou známá svojí tmavou až černou barvou, které se v medu mohou vyskytovat.

Jak mám skladovat včelí produkty?

Doporučujeme skladovat v hermeticky uzavřené nádobě v chladu a temnu – pro dlouhodobé uchování za teplot do 15°C. Za takových podmínek nám kvalitní med vydrží několik let. Skladování v lednici je také možné. V případě rychlé spotřeby během několika měsíců pokojová teplota nevadí. Pokud však máme med na stole v letních horkých dnech a na přímém denním slunci – med degraduje rychleji.

Jaké druhy medu nabízíte?

Každoročně máme k dispozici med květový, pastovaný, akátový, lipový a slunečnicový. Lesní med nemáme.